20/04

Αναπνέω άρα υπάρχω

Η αναπνοή στον χώρο αυτό σε συνδυασμό με την άσκηση γίνεται με φυσικότητα και χωρίς προσπάθεια.

Με αφορμή μια βρογχίτιδα που ήρθε και με συνάντησε τον φετινό χειμώνα ανακάλυψα την αξία της αναπνοής.

Ήμουν βυθισμένη από τον πυρετό και εξαντλημένη από την πολυήμερη αρρώστια, όταν προστέθηκε μια δυσκολία στην αναπνοή μου.

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν τρόμος, γιατί συνειδητοποίησα ότι χωρίς αναπνοή… τελειώνει η ζωή.

Θεωρούσα τόσο δεδομένο αυτό το δώρο ζωής, όπου τελικά δεν του έδινα την σημασία που του άξιζε, όπως καθετί δεδομένο στην ζωή μας.

Οι πνεύμονες, από τους οποίους γεννιέται η αναπνοή που μας κρατάει στη ζωή, είναι αξιοθαύμαστοι για το έργο που παράγουν.
Αποφάσισα να τους φροντίζω λίγο περισσότερο από το παρελθόν με απλές νέες συνήθειες, με μικρές αλλαγές, βήμα το βήμα.

Αρχικά, σκέφτηκα πόση πίσσα και νικοτίνη γεμίζω τους πνεύμονες με το τσιγάρο, και το μόνο που καταφέρνω είναι να δυσκολεύω την λειτουργία τους, η πρώτη αλλαγή συνήθειας ήταν η προσπάθεια για διακοπή του καπνίσματος.

Στην συνέχεια αναλογίστηκα πόσες ώρες είναι το σώμα μου είναι σε θέση καθιστή, όπως στο αυτοκίνητο, στα μέσα μεταφοράς, στο γραφείο ή στον καναπέ του σπιτιού.

Η ανάγκη μου λοιπόν για ένα μικρό περίπατο, δίπλα στην θάλασσα ή σε ένα κοντινό πάρκο, μπορεί να αλλάξει την καθημερινή διάθεση, καθώς και την λειτουργία αυτού του μαγικού οργάνου.

Ο χορός που αγαπώ πολύ, αλλά τον απέφευγα γιατί λαχάνιαζα, μπορεί να γίνει αγαπημένη μου συνήθεια με μια μικρή εβδομαδιαία εξάσκηση.

breathe pelias

Μου σύστησαν να δοκιμάσω δύο νέους τρόπους άσκησης, την yoga & το pilates που δίνουν βαρύτητα στην αναπνοή.

Πράγματι δοκίμασα και τους δύο τρόπους και μαγεύτηκα για την δύναμη και την ευεξία που ένιωσα κάνοντας άσκηση σε συνδυασμό με βαθιές αναπνοές.

Η ζωή στην πόλη επιβαρύνει την αναπνοή μας, το καυσαέριο των οχημάτων, σε συνδυασμό με τους καπνούς από την θέρμανση των κατοικιών δημιουργούν έναν τοξικό αέρα που εισπνέουμε.

Ο πιεστικός τρόπος ζωής επίσης δεν βοηθάει τις βαθιές αναπνοές, γίνονται μικρές και κοφτές όταν υπερισχύει το άγχος.

Η ανάγκη μας να βρεθούμε κοντά στην φύση, με λιγότερο καυσαέριο και περισσότερο καθαρό αέρα είναι όλο και πιο αναγκαία.

Δεν είναι τυχαίο που ο καθένας μας με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να βρει χρόνο για να απομακρυνθεί από την πόλη, απολαμβάνοντας ένα ταξίδι σε ένα νησί ή σε μια επαρχιακή πόλη.

Στο νησί της Τήνου και μέσα σε ένα υπέροχο αγρόκτημα το Pelias, Life in Balance, στόχο έχει να προσελκύσει ανθρώπους που αναζητούν λίγες χαλαρές στιγμές κοντά στην φύση, το καλοκαίρι διδάσκονται μαθήματα yoga & pilates.

Η αναπνοή στον χώρο αυτό σε συνδυασμό με την άσκηση γίνεται με φυσικότητα και χωρίς προσπάθεια.

Βοηθάει η θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, ο καθαρός αέρας του νησιού, καθώς και ηρεμία που λαμβάνει κάποιος από τον χώρο και την άσκηση.

Νινέττα Πρελορέντζου
Σύμβουλος Μarketing & Επικοινωνίας