23/03

Το Νόμπελ Ειρήνης, το Περιστέρι και η Τήνος

Τι να σου πει το Νόμπελ Ειρήνης, εάν έχεις καταφέρει ειρήνη με τον εαυτό σου;

Καθημερινά ακούω μια πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή, η οποία πρόσφατα φιλοξένησε τον ακρίτα ψαρά Στρατή.

Ο Στρατής είναι κάτοικος της γνωστής πλέον Σκάλας Συκαμιάς της Λέσβου και προτάθηκε για να λάβει το Νόμπελ Ειρήνης, λόγω του προσφυγικού.

Αν και η ώρα δεν βοηθούσε για να έχω όλες τις αισθήσεις μου σε λειτουργία, μια και βρισκόμουν μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, δυνάμωσα τον ήχο, άνοιξα τα αυτιά μου και εστίασα όλη μου την προσοχή, στα λόγια ενός ανθρώπου που ηχούσαν από μακριά και είχαν δύναμη και αλήθεια.

Ο ίδιος, μαζί με άλλους ψαράδες, σώζουν ανθρώπινες ζωές τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς θόρυβο, χωρίς δημοσιεύσεις, χωρίς φωτογραφίες και με ελάχιστα λόγια.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, η θάλασσα ξεβράζει ανθρώπινες ζωές και εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να είμαστε εκεί, να πιάσουμε το χέρι αυτών των ανθρώπων και να τους οδηγούμε στην στεριά» ανέφερε.

Μιλούσε για όλα με ηρεμία, με μια ειρήνη που έβλεπες ότι ο ίδιος είχε κάνει με τον εαυτό του, όλα αυτά τα χρόνια που προσφέρει «ζωή στην ζωή».

Τι να σου πει το Νόμπελ Ειρήνης, εάν έχεις καταφέρει ειρήνη με τον εαυτό σου; Αναρωτήθηκα…

Αυτόματα οι σκέψεις μου πολλαπλασιάστηκαν, τι σημαίνει ειρήνη με τον εαυτό μου; Άραγε εγώ είμαι στον δρόμο αυτής της ειρήνης;

Για μένα το να έχεις ειρήνη με τον εαυτό σου σημαίνει το να μπορείς κάθε πρωί να ξυπνάς και να παίρνεις βαθιές ανάσες.

Σημαίνει να περπατάς μέσα στο δάσος ή δίπλα στην θάλασσα και να νιώθεις την ηρεμία του τοπίου.

Σημαίνει να μπορείς να απολαμβάνεις τις μυρωδιές της άνοιξης και τα χρώματα του καλοκαιριού, να μοιράζεις γενναιόδωρα αγάπη.

Να χαίρεσαι με τα μικρά πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά, όπως ένα ζεστό τσάι μέσα στον χειμώνα ή ένα παγωμένο χυμό μέσα στο καλοκαίρι.

Ας μιλήσω και για τον φόβο, όταν ξεπερνάω τους μικρούς μου φόβους νιώθω να κατακτώ τόση ειρήνη μέσα μου, η οποία γίνεται δύναμη και ενέργεια για μια όμορφη καθημερινότητα.

Η ειρήνη κατακτιέται με την ευγνωμοσύνη, λέγοντας ένα ευχαριστώ για το δώρο της ζωής και την υγεία που μας έχει προσφερθεί.

Η ειρήνη χτίζεται με την άσκηση του πνεύματος με λίγες στιγμές σιωπής και ηρεμίας, καθώς και με την άσκηση του σώματος με κάποιες ώρες άθλησης και κίνησης.

Όλα αυτά για μένα είναι ειρήνη με τον εαυτό μου και με τους γύρω μου.

Το περσινό καλοκαίρι ένιωσα να πλησιάζω αυτή την ειρήνη, μέσα από έναν διαλογισμό που παρακολούθησα στο Pelias Life in Balance.

Το περιστέρι του Pelias Life in Balance, στο νησί της Τήνου δημιουργήθηκε για να προφέρει τρόπους αναζήτησης και κατάκτησης της εσωτερικής ηρεμίας, ισορροπίας και ειρήνης.

Προσκαλεί ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ταξιδεύοντας πάνω από το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και φιλοξενώντας όλους όσους θα ήθελαν να βιώσουν εργαστήρια αυτογνωσίας όπως θετική ψυχολογία, μαθήματα ενσυνείδητης άσκησης, όπως γιόγκα και πιλάτες, καλλιτεχνικές δράσεις, καθώς και στιγμές χαλάρωσης με διαλογισμό.

Μιμούμενο το έργο του ακρίτα ψαρά, το Pelias Life in Balance θέλει να προσφέρει «ζωή στην ζωή», από το όμορφο νησί της Τήνου.

Nινέττα Πρελορέντζου
Σύμβουλος Marketing & Επικοινωνίας